Laptop alaplap javítás
Thököly út 114/b

Laptop, notebook alaplap javítás budapesti szervizközponttal

Ingyenes bevizsgálás

Mi a laptop alaplap javítás pontos menete?

ÁTVÉTEL, hogy a laptopot, miután behozod, beküldöd szervizünkbe, készítünk egy munkalapot, átbeszéljük, hogy mik a tünetek, miket tapasztaltál, milyen körülmények okozhatták a laptop pillanatnyi hibáját, egy gyors hibadiagnosztika alapján, ahol felvázoljuk a lehetséges hibákat, átvesszük tőled a gépet, elérhetőségeiddel, és megkezdődik a bevizsgálás folyamata.

BEVIZSGÁLÁS, itt a gépedet, technikusaink szétszerelik, tematikusan rendszerezve az alkatrészeket, modulokat, hogy minden visszakerülhessen régi helyére, miután az alaplap teljesen kikerül a laptopbók, megkezdődik a hibakeresési folyamat, ehhez szoktunk használni kapcsolási rajzot, de sok-sok év utána már rutinból is neki lehet állni a kényes pontok keresésének, a modern felszerelés szinte elengedhetetlen az alaplapok javításához, labortáppal tudjuk szimulálni, egy laptop töltését, ezzel is kizárva, a hibátlan részeket, oszcilloszkóppal és multiméterrel, pedig méréseket végezhetünk, hogy megfelelnek a gyári értéknek az alkatrészek. A hibakeresés szakaszában, többnyire csak méréseket, esetleges teszteket végzünk.

Amennyiben a hiba forrása megvan, akkor jön az ügyfél értesítése, ÁRAJÁNLAT egy keretében, ilyenkor még mindig nincsen semmilyen elköteleződés, és mindig ingyenes, ha kéred a javítást, akkor megkezdjük, amennyiben nem kéred, vagy nem éri meg számodra, akkor a gépet összeszereljük, és vissza adjuk, árszabásunk kedvező feltételei miatt, ügyfeleink 90%-ban szokták kérni a javítást, amennyiben megbeszéltük a lehetőségeket, munkafolyamatokat, akkor, már csak akkor értesítünk ha laptopod elkészül és átvehető.

Megkezdődik a JAVÍTÁS , amit természetesen ügyfelünk elfogadott, a javítás a hiba bonyolultságától, illetve az alkatrész ellátottságától függ, mivel alkatrész raktárunk kiemelkedő, a hibák többsége, egy, maximum két munkanapon belül javítható. Legyen szó akár BGA chipek cseréjéről, akár áramköri javításról, a népszerű, és gyakori alkatrészeket, mindig tartunk raktáron, ezzel is csökkentve a laptop kiesésével járó időt. Tudjuk, hogy a mai világba amellett, hogy szórakoztatási eszköz, sokak számára munkaeszköz is.

ELKÉSZÜLT a laptop, itt is szintén, telefonon értesítünk, hogy géped elkészült, és átvehető az üzletünkben, nyitvatartási idő alatt, vagy ha esetleg postával küldted, akkor visszaküldjük postán. Miután megérkezel az átadáshoz, természetesen bekapcsoljuk a gépet, és megnézzük, hogy mik voltak a hibás alkatrészek, mikor okozták a hibákat, és miket javítottunk ki, miután meggyőződtél a javítás sikeréről,  megkapod a garancia időt tartalmazó papírt, mert természetesen minden javításra garanciát vállalunk, és megköszönjük, hogy igénybe vetted szolgáltatásinkat. Várunk máskor is szeretettel.

Szervizünkben, így müködik a laptop javítás, átlátható, és egyenes munkafolyamatok követik egymást, hogy ezzel is meggyorsítsuk munkánkat, és csökkentsük az ügyfeleknek a laptopok kieséséi idejét.

TIPP

Sose szállítsuk bedugott töltővel a gépünket, szállítás közben könnyen kitörhetjük az alaplapból a csatlakozót, ezzel komoly fejfájást okozva magunknak.

Ajánlott

Évente egyszer ajánlott a laptop kitisztítása, így elkerülhető a megnövekedett üzemi hőmérséklet miatt, bekövetkezett esetleg hibák, zárlatok kialakulása. Hosszútávon olcsóbb befektetés.

Zárlatos alaplap javítás

Zárlatos, beázott laptop, notebook alaplap javítása, helyreállítása. Javítható egy teljesen zárlatos laptop alaplap? Lent részletesen leírjuk, hogy miért is javítható, és mik a felhasználói hibák.

Kisokos

Mi az a “tápáramkör”?

Tápáramkörnek hívjak azt az áramkört, ami a laptop tápellátásért felelős, a különböző nagyságú és erősségű elektromos áram szabad folyásáért felelős tápkör, a laptopokban több tápáramkör is fut párhuzamosan. A fő tápáramkör az üzemi tápmértéke, tehát ami a töltő kiad magából ez tizenöt volttól, egészen huszonegy voltig terjedő skála, de gyártóként van eltérés. A főtáp feszültségből konvertálja a gép a különböző eszközöknek szükségi áramot az alaplapunk, az USB-nek az öt voltot, a chipeknek a három egész három illetve az egy voltot. tehát ha tápáramkör hibáról beszélünk, akkor valamelyik körben zárlat alakult ki, vagy nem konvertálódik az áram megfelelően.

Mi az a “FET”? Mit jelent a “FET”-ek cseréje?

Szép magyar nyelven lefordítva egy tranzisztor, angolul Field Electronic Transistor, népszerűségük a kis helyigényben és kompakt felhasználásukban keresendő. Nagy szerepük van egy alaplap életében, hiszen ők vezérlik a megfelelő fezsültségeket, egy kapuként kell képzelni ami nyitó és záró állapotban van, attól függ, hogy milyen fajta, hagyományos módon szilícium alapú félvezető.

Mi az a chipset? Mitől lesz “chipset hibás” a gépem?

A chipset , szép magyar nevén alaplapi lapkészlet, az alaplap összes perifériáját vezérlő chip, ami az alaplapra van integrálva, és BGA beültetéssel van felforrasztva, hibáját általában akkor ismerik meg, amikor a laptopon nincsen kép, de sok más hibát is produkálhat, hiszen minden eszközt ő engedélyez szinte, legalábbis a fontosakat, az új gépeknél már a déli híd szerepét is átvette a központi chipset, sőt már manapság a processzorral együtt integrálják, a helymegtakarítás érdekében.Fontossága akkor jelenik az átlag felhasználónak amikor a chipset driver nincs fent, és a kép nagyon rossz, kis felbontású, semmilyen eszközt sem hajlandó felismerni, amíg a megfelelő chipset driver nincs fent a gépünkön, a hibás chipset cseréje ajánlott, az újragolyózás általában csak tüneti megoldás.

Mi az “Déli híd”?

Nem, az nem Budán van, hanem a laptopok és asztali számítógépek szerves részei, régebben nagyobb szerepet kapott, ma már beintegrálják, lényegében egy nagy tápfeszültség elosztóként müködik, és ő végzi az adatok áramlásáért felelős folyamatokat, USB eszközök, sata ide vezérlés, DVD olvasó, hibája főleg akkor jön elő amikor gépünk lefagy egy USB bedugásakor, nem látja a merevlemezt, nem tud optikai meghajtóról adatot olvasni. Az új gépekben már a chipset -ben kapott helyet, így szerepe megmaradt, fizikailag már nincs az alaplapon, a régi formájában.

Mi az a “kijelző vezérlő hiba”?

Ez a hiba akkor nyilvánul meg ha nincs háttérfény, vagy nincsen értékelhető, normális kijelzés, de külső kijelzőn tökéletesen müködik a gép, tehát a videokártya hibát kizártuk, mivel a kijelző meghajtását is egy tápáramkör végzi, ennek a hibája kapcsán, előfordul, hogy háttérfényünk lemegy, és nem a kijelző vagy a szalagkábel hibája miatt, hanem vagy ez központ IC, tranzisztor, ellenállás, kondenzátor hibája miatt, a vezérlés hibáját csak műszerekkel lehet megállapítani, és csakis nagyon tapasztalt, felkészült szerviz technikus tudja elvégezni, megfelelő kapcsolási rajz alapján, mivel tudni kell, hogy mi merre helyezkedik el, abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy rengeteg kapcsolási rajz áll a segítségünkre az internet világában, így a kijelzési hibák, már nagyon jó százalékban tudjuk javítani.

Mitől lesz zárlatos egy laptop alaplap?

Mit is értünk zárlat alatt? Zárlatot akkor állapítunk meg, ha például laptopunk töltője bedugásnál, villog, tehát letiltja saját magát, ez azt jelenti, hogy zárlatot érzékel, megvédi saját magát, a zárlat, és az elégtelen tápellátás között van különbség, hiszen az egyiknél csak elégtelen az áram, a másiknál viszont valaki rövidre zárja az egész áramkört.A zárlatos alkatrészek lehetnek szabad szemmel láthatóak, esetleg érezhetjük is őket, feltűnően nagy hőmérséklet formájában, ez nem jelenit azt, hogy az az alkatrész a rossz, csak valami terheli az áramkört, ezért melegszik az adott alkatrész, ez általában a fent is taglalt FET-ekre jellemző, hogy ha megszakad, egy ellenállás, kondenzátor, a hozzá tartozó FET elkezd melegedni, akár nagyon érezhető módon, de számtalanszor előfordul, hogy a déli híd melegszik, hiszen valamelyik komponense beterheli az egész elektronikát. A zárlat kialakulhat külső behatásra, de akár egy alkatrész hibája miatt is, félvezetők elhasználódásától is. A zárlatos alaplapok, ha nem erőltették őket bekapcsolással, akkor nagy arányban javíthatóak.

A gép töltőről müködik kiválóan, de az akkumulátort nem tölti, másik akkuval sem. Miért?

Amennyiben meggyőződünk róla, hogy akkumulátorunk jó, akkor a hiba az alaplapon keresendő, hiszen az akkumulátor töltését is, egy tápáramkör végzi, ennek a tápáramkörnek a hibájában, ha nem kapja meg az akkumulátor a megfelelő töltési áramot, akkor a gép, vagy nem tölti az akkumulátort, vagy egyszerűen csak hibát ír az operációs rendszer alatt, javítása teljese szétszerelést igényel, és alapos hibakeresési folyamatok elé állítja szakembereinket, mivel a gép megfelelően müködik általában, ezért a hiba csakis az akkumulátor töltéséért felelős áramkörben keresendő, ritkább esetben a dél híd hibája az akkumulátor töltési hibák nagy százalékban javíthatóak, a bevizsgálás ingyenes, így már egy nap alatt megtudjuk állapítani, hogy miért nem tölti a laptopod az akkumulátort.